Pénz7 2021-01-29T13:30:40+00:00

Pénz7

Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk a Pénz7 eseménysorozatával. Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására, melyhez intézményünk is kapcsolódott. A Pénz7-et 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indította el mint főszervező, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával. 2017-től az EMMI mint projektgazda, a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. A program bővülését támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba.

Intézményünk projektnap keretében kapcsolódik a Pénz7 eseményeihez.

Sajtóközlemény

Indul a ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre!

A pénzügyi tudás elsajátítása már fiatalon elengedhetetlen a megalapozott döntésekhez. A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel programjának keretében, fiataloknak szóló versenyt hirdet ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre címmel – jelentette be Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. A kezdeményezéshez csatlakozott a Diákhitel Központ Zrt., a Pénziránytű Alapítvány, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), valamint a Magyar Államkincstár is.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok is tisztában legyenek pénzügyeik megfelelő kezelésével – hangsúlyozta Balogh László. Mint mondta: a kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló stratégiájának is az egyik legfőbb törekvése, hogy már a fiatal korosztály rendelkezzen a szükséges pénzügyi ismeretekkel, és felhívjuk figyelmüket a pénzügyi tudatosságra. A most induló játékos vetélkedő is ezt a célt szolgálja – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A 2020. december 21-én induló játékban 14–19 éves középiskolások, valamint idén kísérleti jelleggel 19-24 éves főiskolások és egyetemisták vehetnek részt. Mindkét korcsoport számára 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből egy program véletlenszerűen választ ki 16-16 kérdést. A teszt többször is kitölthető, így könnyen rutinra tehetnek szert a fiatalok a pénzügyek területén.

A középiskolások közül az első 150 legjobb eredményt elérő jut tovább a középdöntőbe, amely a tervek szerint már személyes részvétellel zajlik 2021. március 26-án a Pénzügyminisztériumban – tájékoztatott Balogh László. A döntőbe a tíz legjobb versenyző kerülhet, ahol izgalmas vetélkedő során dől el, ki a legrátermettebb fiatal a témakörben. A főiskolás és az egyetemista résztvevőknek összeállított játék egyfordulós, és kizárólag online történik. A játékban mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel – okostelefonnal, laptoppal, tablettel – díjazzák az első három helyezettet.

A helyettes államtitkár kifejezetten a fiatalok pénzügyi tudását mérő OECD PISA-kutatásról szólva elmondta, Magyarország 2022-ben vesz részt először a széles körű felmérésen. A kormány intézkedéseinek és programjainak eredményei már pozitív elmozdulást jeleznek és számos olyan pénzügyi kifejezés, mint például a kamatos kamat, kgfb biztosítás vagy a deviza egyre több fiatal számára lesz magától értetődő és a mindennapokban használt fogalom.

Pénzügyminisztérium