Testnevelés és sport 2020-09-17T19:21:07+00:00

Kölcseys testnevelés és sport

A testnevelés és sport területén iskolánk gazdag hagyományokkal, széles választékkal és kiváló eredményekkel rendelkezik. A feladatokat tapasztalt testnevelő kollégák látják el. Célunk, hogy minden tanulónk megtalálja az alkatának és személyiségének megfelelő sportágat, elsajátítsa annak alapjait. A sport egyben akarat- és jellemformáló tevékenység is.
Intézményünk a mindennapos testnevelést heti öt óra testnevelés óra keretében szervezei meg.
A hatodikos korosztály a város egyik uszodájában úszásoktatáson vesz részt. A tanfolyamon a mell, a hát- és gyorsúszás kéz- és lábtempóit valamint folyamatos úszását oktatjuk. A program végén két úszásnemben értékelést is kapnak a tanulók.
Iskolaorvosi szűrővizsgálat alapján kiválogatott tanulóink, heti két órában gyógytestnevelés foglalkozáson vesznek részt szakképzett testvelők irányításával. Itt történik a gerinc és mellkasi, valamint lábboltozati deformitások sportmozgások általi korrekciója.
Évente a tavaszi hónapokban zajlik a tanulók fizikai állapotának és edzettségének mérése (NETFIT), amely intézményi eredményeit a testnevelők értékelik. Az országos értékekkel való összehasonlítás kijelöli további feladatainkat a testnevelés és sport területén.
Intézményünk délutáni sportfoglalkozásain alsós és felsős lányok és fiúk egyaránt részt vehetnek. Választhatnak a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda és a gyerekfitnesz csoportok között.
Jó sportoló tanulóinkkal rendszeresen veszünk részt sportversenyeken. Ezek közül fontosak a következők: Diákolimpia, OTP-MOL-Bozsik torna, Nemak Kupa, Fehér Miklós Labdarúgó Emlékgála, Utánpótlás Korosztályos Bajnokság, Alapfokú Korosztályos Bajnokság, ETO bajnokság, Balázs-kupa, Atlétika, Kölyök atlétika. Tanulóink illetve csapataink a különböző sportágakban évről-évre kiváló eredményeket érnek el.
Intézményünkben a testnevelés és sport oktatásának feltételein igyekszünk javítani. Egy nagy és egy kis tornatermünk van, illetve egy nagy tornatermet a közelben bérelünk. Jó időben az órák udvarunk kézilabda pályáján vagy a közeli Erzsébet-ligetben zajlanak. Eszközállományunkat a fenntartó segítségével, illetve pályázatokból folyamatos fejlesztjük.
A tanévek során jelentősek a diák-önkormányzati nap sporteseményei és az őszi vagy tavaszi időszakban sorra kerülő túranap.
Hagyományosan szervezzük a téli időszakban sítáborunkat, amelyen az e sport iránt érdeklődő tanulóink vehetnek részt. Testnevelő tanáraink kezdő, haladó és szabad síelő csoportban foglalkoznak tanítványainkkal. A környező magashegységekkel rendelkező országokban mindig olyan síterepet választunk, amely megfelelő nagyságú gyermekpályákkal, változatos és eltérő nehézségi fokú kék és piros pályákkal rendelkezik.